Veronica anbefaler

Jeg leser en god del bøker, spesielt rundt dette med kjønn, og folk spør meg fra tid til annen om anbefalinger. Her kommer et knippe i ingen spesiell rekkefølge.

~ ¤ ~

Bok: Redefining Realness

Redefining Realness av Janet Mock

I en verden hvor transpersoner sjeldent blir forstått for hvem vi er har vi lite kontroll over hvordan vi som gruppe omtales av media, Derfor valgte Janet Mock å skrive sin egen historie i bokform. Boken kom ut i 2014, og har blitt en New York Times bestselger. Boken er en åpen og veldig ærlig historie om hvordan det er å vokse opp som en fattig jente med blandet etnisk bakgrunn, og i en turbulent familiesituasjon. Hennes historie begynner som barn og hennes første forsøk på å leve opp til rollen som «gutt». Da hun kom i tenårene møtte hun en annen transjente som var et par år eldre. Sammen utforsket de sin egen identitet i en verden som ikke forsto dem. Les bokanmeldelsen »

~ ¤ ~

whipping girlWhipping Girl: A Transsexual Woman on Sexism and the Scapegoating of Femininity av Julia Serano

Dette er Julia Seranos første bok og den er en samling med essayer som omhandler mange av mytene folk har om transseksulle kvinner og kjønn generelt. Hun tar også et oppgjør med den polariserte «blitt sånn eller født sånn»-debatten hvor hun bygger på sin bakgrunn som både biolog og transaktivist. I tillegg så snakker hun om samfunnets nedlatende holdninger til femininitet og hvordan disse brukes mot transseksuelle kvinner.

Boken er nyttig enten du er trans eller cis. Som trans så forklarer den hvilke mekanismer som ligger bak diskriminering og holdninger vi som gruppe møter i hverdagen, og for cispersoner gir den et godt innblikk i hvordan det er for oss å møte det normative samfunnet.

~ ¤ ~

sexing the bodySexing the Body: Gender Politics and the Construction of Sexuality av Anne Fausto-Sterling

Biologen Anne Fausto-Sterling argumenterer i denne boken med at til og med den mest fundamentale kunnskapen vi har om kjønn og seksualitet, og forskningen på dette, er formet av kulturen vår. Hun bygger sin argumentasjon på virkelige eksempler og analyserer forskningens utvikling på området de siste århundrer. Hun belyser hvordan vitenskapen har gjort kroppen vår til politikk, hun bryter ned flere av de store dualitetene i samfunnets syn på kjønn, og argumenterer for at individer født som en blanding av menn og kvinner ikke bør tvinges inn i samfunnets normative kjønnskategorier og representerer i stedet en helt naturlig variasjon som finnes i både dyr og mennesker.

~ ¤ ~