Skjermdump fra TV-serien «Dag» (TV2)

Verden banket på, jeg låste

Verden er full av fæle ting, og her i Norge har vi det jo så fint. Når verdens nød og grusomheter kommer for nært på, er det nok tryggest å bare låse døren.

I TV-serien «Dag» møter vi den anti-sosiale og følelseskalde samlivsterapeuten Dag Refsnes, spilt av Atle Antonsen. Han trives best i sin egen leilighet hvor han har det akkurat slik han liker å ha det, og slipper i utgangspunktet ingen inn. Når verden utenfor blir for komplisert for ham, låser han døren: «Verden banket på, jeg låste», som det heter i tittelen på siste episode av første sesong.

Dag

I motsetning til Dag og hans leilighet må nasjonen Norge forholde seg til våre felles vedtatte lover. Det Listhaugske Godhetstyranni er for eksempel beskrevet i Grunnlovens §2:

Verdigrunnlaget forblir vår kristne og humanistiske arv. Denne grunnlov skal sikre demokratiet, rettsstaten og menneskerettighetene.

Nå er riktignok ikke historien bak denne paragrafen den aller stolteste vi har, men de fleste av oss er kanskje enige om at den har blitt en del bedre over de drøyt to hundre år den har eksistert. For tiden fremstår den mer som en sovende paragraf – mest til pynt – eller til å vise til når vi skal skryte internasjonalt av hvor flinke vi er.

Erna Solberg sine fine ord i nyttårstalen om «medmenneskelighet, respekt og samarbeid» står i skarp kontrast til den politikken hennes regjering nå fører. Akkurat hva slags politisk spill det er Solberg bedriver for tiden er jeg litt usikker på. Mest av alt fremstår hun som Mr. Burns fra The Simpsons som responderer til plagsomme mennesker på døren med et «release the hounds!» Hennes vaktbikkjer er Listhaug og Anundsen.

Akkurat nå står vaktbikkjene på grensa til Russland og bjeffer. Det er trygt å sende asylsøkerne tilbake til Russland hevder Listhaug, selv om det er ingenting som helst som tyder på at hun har rett. Amnesty, Helsingforskomiteen og NOAS er bekymret og sender brev til FN.

Når Listhaug blir spurt om en begrunnelse så svarer hun at deres vurdering er basert på vurderinger – ellerno’ sånt. Relativt intetsigende. Debatten på Nrk sist torsdag gav ikke noe nevneverdig klarere bilde av Listhaugs vurderinger. Snarere tvert imot. Hennes bidrag i debatten bestod i hovedsak i å repetere talking points som allerede er tilbakevist.

Solberg selv er så og si helt taus om dagen, men hun har nok en plan.

Det Var Hun

De andre partiene på Stortinget tusler etter med halen mellom beina og med brukket ryggrad. Venstre og Krf nøyer seg med å mumle noen protester når det passer seg, men uten å følge opp med handlinger og reelle krav – i hvert fall ikke så langt. Arbeiderpartiet er det vel ingen som vet hva driver med for tiden. Kanskje noen der kan dra i tåkeluren så vi vet hvor de står hen akkurat i dag i det minste? Det hadde vært fint altså!

I sin helhet er Stortinget rett og slett i bakrus hevder én kronikk, i Dagsavisen.

Sakte, men sikkert går det opp for flertallet på Stortinget at den paniske hastverksbehandlingen av utlendingsloven i fjor høst har fått uønskede konsekvenser. Smutthullet over Storskog er riktig nok tettet. De to siste månedene er det ikke kommet en eneste asylsøker over Storskog. Det er i tråd med Stortingets ønske.

Men tinget forestilte seg ikke at alle som flyktet den veien til Norge ville bli sendt tilbake til Russland uten realitetsbehandling av asylsøknadene.

Det som forbauser meg mest i hele denne saken er at man har satt Frp til å styre denne skuta og trodd at det ville gå bra. Det er grenseløst naivt av Stortinget. Frp sine intensjoner har da aldri vært en hemmelighet, så hvorfor dette kommer som en overraskelse kan jeg ikke forstå. Det er ikke som om SV og MDG ikke har sagt ifra heller.

Snorre Valen, nestleder i SV, påpeker på Facebook at partiene har sovet i timen. Det har vært klinkende klart hele tiden hva som ble konsekvensene av asylforliket. Det sto svart på hvitt i regjeringens dokumenter. På kritikk fra Knut Arild Hareide svarer Valen:

DET STO SVART PÅ HVITT. DET HJELPER IKKE MED LUFTIGE KRAV NÅR DU VEDTAR KONKRET POLITIKK DEN ANDRE VEIEN. Følger dere ikke med!?

Nå får Krf, Venstre og Ap slutte med spillet, og selv ta ansvar for at flyktninger som *trenger* beskyttelse sendes ut. Det er lett å peke på Listhaug. Men det hjelper ikke, når dere støtter henne og Frp når det stemmes i Stortingssalen. Dere har sjansen til å snu. Ta ballen.

Utenriksminister Børge Brende har imidlertid kommet på banen og begynt å ta tak i kaoset hans kolleger fra Frp har stelt istand. Dessverre later han i VG i går til å være mest bekymret over at debatten rundt retur av asylsøkere til Russland skal såre russernes følelser.

– Det russiske aktører har sagt til meg, er at de er såret over hvordan Russland nå har blitt omtalt på i den norske debatten.

– At advokater og andre som har sterke oppfatninger om dette nå går ut med slike beskyldninger mot norske myndigheter og om situasjonen i Russland gjør ikke dette arbeidet noe enklere for oss.

Det er noe besynderlig at det som later til å bekymre ham mest i denne situasjonen er at norske advokater har beskyldt norske myndigheter for å undergrave asylsøkernes rettigheter, og at de problematiserer situasjonen i Russland. Flaks at vi har ytringsfrihet i dette landet da. Det er faktisk lov å kritisere myndighetene.

Politiet på sin side forsøker å hindre at asylsøkerne får med seg noe som helst ved å slå av internettforbindelsen deres. De heller må ikke bli bekymret, stakkar.

Det politiske aspektet av denne farsen er én ting. Men vi må ikke glemme at det er mennesker på flukt alt dette handler om. Dette gode, trygge, rike Norge som elsker å slå seg selv på brystet og hevde at vi er langt framme på menneskerettigheter og humanisme. Istedet viser vi oss snarere å være en rik bølle så fort det ser ut til at andre menneskers nød vil koste oss noe.

Listhaug er mer bekymret over sine egne barns fremtidige velferdsgoder enn at det skyller opp døde barn på Middelhavets strender. Altfor mange tenker på samme vis.

Fremhevede innlegg

Siste fra Politikk og Samfunn

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *